Når du sætter en ny hjemmeside op, er der en række faktorer, som dit design, domænenavn og – vigtigst af alt, skal du vælge det rette CMS system, som udgør hvilken retning du vil gå med din hjemmeside. Det er yderst vigtigt, fordi alle CMS systemerne har hver deres forcer.

Udover det har det aldrig været lettere at opbygge sin egen hjemmeside. Takket være Content management systemer (CMS). Med disse platforme behøver du ikke skrive en eneste kode. Statistikkerne lyver ikke og de siger, at WordPress er det markant største CMS system i verden. De udbyder deres CMS system til 27,8% af alle hjemmesider i verden, og der bliver opbygget 50.000 nye hjemmeside dagligt med hjælp fra deres CMS system.

Design og opbygning

Sammenligningskema CMS system

Når det kommer til design og opbygning, er der ikke noget, der hedder one-size fits-all mulighed. Om du er en blogger, entreprenør eller et firma er din hjemmeside din digitale forlængelse. For at opbygge din sides autoritet er det et simpel krav at placere dit brand/logo i alt – fra dine blog indlæg og til og med din hjemmesides layout.

Når du vælger et CMS, vælger du samtidig den fremtidige retning for din hjemmeside. Og selvom de fleste CMS systemer kan fuldføre de samme mål – som er at skabe flotte visuelle og personlige sider, så har de forskellige CMS systemer hver deres styrker og svagheder, som kan med- eller modvirke din hjemmeside.

I denne artikel vil vi kigge forskellen mellem de tre mest populære CMS systemer; Joomla!, Drupal og WordPress.

WordPress kontra Joomla!

WordPress er det bedste CMS system for begyndere. Hvorimod Joomla! ligner WordPress en smule. Joomla! har også en nem læringskurve, et brugervenligt interface og det er nemt at tilføje diverse funktioner i form af plugins osv.

Om du er en blogger eller en erfaren web designer, så er begge CMS systemer et godt valg for dig. Hvorimod Drupal er en helt anden sag, og Drupal er mere for de hardcore hjemmesideudviklere.

WordPress kontra Drupal

Der er ingen tvivl om, at WordPress er langt nemmere at lære end Drupal – det er vi højst sandsynligt rigtig mange som er enige. Men WordPress er langt fra så sikkert eller stærkt som Drupal. Og du behøver ikke være en hardcore programmør for at bruge Drupal, men du skal stadig have en smule erfaring med HTML og CSS.

Hvis du er ny til blogging, så er WordPress det bedste valg for dig. Men er du erfaren med HTML, så vil Drupal give dig mere frihed og skalerbarhed, samt muligheden for at opbygge unikke hjemmesider.

For at give dig et endnu bedre indblik, vil vi kigge endnu dybere i de tre CMS systemer, og  hvordan de kan gavne din nye hjemmeside eller gamle, som har brug for en overhaling.

WordPress’ CMS system

Wordpress CMS systemVi starter med at gennemgå toppen af kransekagen – WordPress. Først og fremmest er WordPress betragtet som det bedste CMS system for begyndere – den almene blogger. WordPress er perfekt for dem som ønsker deres hjemmeside up-and-running med det samme. Og med en røvfuld af temaer, plugins og eksterne værktøjer, kan du opbygge lige den side du ønsker på under en dag.

1. Nem at bruge og customization

En af fordelene ved at være det mest populære CMS system, er at de fleste hosting platforms allerede udbyder nemme installationer til WordPress. Disse et-klik-installations værktøjer sparer en masse tid, og de undgår en masse fejl som nye hjemmesideejere ofte laver.

Udover installationen er WordPress’ dashboard nemt og overskueligt. Du kan med få klik komme omkring CMS systemet. Alt fra blog indlæg til sideindstillinger er et klik væk fra dashboardet. På få minutter kan du starte med at skrive dine første indlæg.

Wordpress CMS system

Skift dit tema

WordPress installerer standard temaer for nye hjemmesider, og disse temaer er ofte ikke særlig gode. En god tommelfingerregel er, at intet godt er gratis. Du kan finde en masse flotte og funktionsdygtige templates/temaer på themeforest.net. Og du kan nemt ændre dit tema ved at gå til Appearance > Theme. Der findes tusinder af gratis temaer på WordPress, men husk vores tommelfingerregel.

Wordpress CMS system

Hvert tema tillader hurtige visuelle ændringer som baggrunds billeder, menuer, og headers. Med andre temaer kan du ændre andre aspekter på din side, som menuer, sider og kommentarsporet.Wordpress CMS system

Når du er nået til det punkt, hvor du gerne vil tilføje nogle funktioner, så er det nemt og hurtigt at integrere plugins. Alt du skal gøre er at installere dit ønskede plugin og wupti, så er det klar til brug.

2. Mange læringsressourcer og et glimrende fælleskab

En af fordelene ved WordPress er dens popularitet, som medfører tonsvis af tetabytes med tutorials, guides og andre læringsressourcer. Selvfølgelig kan du ikke regne med at brugere bliver eksperter ved at læse online guides. Men individuelle plugins og temaer har også påført tutorials og guides, som kan hjælpe dig igennem, temaets funktioner, så du får det bedste ud af dit tema.

Det du muligvis ikke kan lide ved WordPress’ CMS system:

  1. Det kan være irriterende at lære om hvert enkelt plugin. At installere nye plugins er nemt, og brugerne bliver ofte forvirret over hvordan de kan ændre deres indstillinger. I de fleste tilfælde kan du finde plugin indstillinger i kategorien ”settings menu”. Plugins kan efter installationen også integrere sig direkte ind på dashboardet, hvilket gør dem nemmere at finde og ændre deres indstillinger.
  2. Unikke customization kræver kodeerfaring. Når det kommer til hvad du kan med WordPress, er der meget højt til loftet. Hvis du går til Appearance > Editor, så kan du ændre hver enkelt element på din side igennem PHP, HTML og CSS. Hvis du ikke er erfaren med disse ting, kan det være farligt for din hjemmeside at eksperimentere og ændre kodningen. Kodning er et sprog for sig selv, og det kræver tålmodighed at lære det.
  3. Visse plugin og temaer installationer kan skade din hjemmeside. Du kan udover WordPress’ bibliotek hente temaer og plugins fra eksterne kilder. Men du skal være opmærksom på, at disse tredjeparts udbydere kan indeholde sårbare sikkerhedsforanstaltninger, som kan degradere din hjemmesides integritet.
  4. WordPress kan være ressourcekrævende. For mange plugins kan nedsætte din hjemmesides hastighed. Og det vil medføre en dårlig brugeroplevelse, fordi der er ingen der gider at vente på, at siden loader færdigt. Du kan undgå at gå ned i hastighed, ved at skifte til en anden og stærkere host/server.

Joomlas! CMS system

Joomla! ligner WordPress på mange punkter. Joomla! er også et nemt CMS system, som er nemt at installere og du kan nemt forbedre det med funktioner – tilsvarende WordPress’ plugins. Det resulterer Joomla! til at være det anden bedste CMS system for begyndere.

1. Nem at bruge og lære

CMS systemernes udseender er alt afhængig af ens præferencer. Brugerens interface på Joomla! ser mere moderne og renere ud. En af Joomlas forcer, hvor de gør det bedre end WordPress, er at deres menuer allerede er udvidet fra start af. Så det er nemt at begå sig i CMS systemet, opbygge funktioner som nye artikler, konfigurere templates osv.

Men derudover, vil begyndere nok synes at Joomla!, kan være en alt for stor mundfuld at udforske, med alle de tilgængelige funktioner. Som en ekstra tilføjelse til den venstre sidemenu, findes der også en menu i toppen ovenover ”control panel” logoet. For at fjerne alt form for forvirring, skal du huske på, at nogle af de features fra venstre sidemenu er ens med dem i toppen, som inkluderer ”Content”, ”Users”, og ”Extensions”.

Utallige temaer

Joomla CMS system

Ligesom WordPress har joomla! utallige gratis temaer, som du hurtigt og nemt kan installere på din hjemmeside. Og af de 3 store CMS systemer tilbyder Joomla den nemmeste mulighed, når det kommer til at skabe et socialt netværk. Med platforme som EasySocial og JomSocial, er du kun få minutter fra at have din helt egen sociale netværksside.

Derudover tilbyder Joomla enestående support igennem deres ”Community Portal”. Her kan du finde brugbare informationer om guider, tips og tricks. Du kan også tage et kig i sikkerheds tjeklisten for en step-by-step guide på hvordan du kan beskytte din ny Joomla! hjemmeside.

2. Problemfrie opdateringer

Med WordPress’ CMS system kan opdateringer forårsage kompatibilitetsproblemer med plugins og modvirke din side i at funktionere korrekt. Det er sjældent tilfældet med Joomla, som er grunden til at Joomlas CMS system er mindre kedeligt at opretholde i det lange løb.

For at opdatere Joomla skal du klikke på ”Maintenance” menu og derefter skal du vente på at systemet tjekkes for nye opdateringer. CMS system, ligesom forbedrings opdateringer,  tjekkes altid når du går i kontrol panelet, så du skal være opmærksom på at tjekke for opdateringer i ny og næ.

3. Flere indbygget indstillinger i CMS systemet

Hvis vi sammenligner med WordPress, er Joomla meget mere omfattende angående konfigurationer. Ved at gå Configuration > Global, kan du ændre forskellige indstillinger som din hjemmesides navn, standard captcha, dine indholdsrettigheder og tilladelser. Du kan også specificere dine SEP indstillinger, som kan forbedrer din rank værdi.

På trods af at Joomla har mange flere muligheder, så er Joomlas konfigurationsside meget mere brugervenlig og navigerbar, fordi den allerede samler indstillingerne fra alle komponenterne.

Hvad du nok ikke kan lide ved Joomlas CMS system:

  1. Ligesom WordPress tager funktionerne mere tid at lære. Ligeledes er antallet af plugins i Joomla markant mindre end antallet af plugins i WordPress.
  2. Brugerens interface er ikke begyndervenligt. Men hvis man giver Joomla nok tid, kan man argumentere for, at Joomla har bedre interface i forhold til organisering og et brugervenligt overblik. Men for begyndere kan Joomlas CMS system være forvirrende og frustrerende.

Drupals CMS system

Erfarne udviklere stadfæster Drupal som det stærkeste CMS system. Men det er også det sværeste at bruge. På grund af dens fleksibilitet er Drupal det anden mest brugte CMS system i verden, men det er dog langt fra begyndernes favorit.

1. Det mest avanceret CMS system

En nøgleforskel mellem Drupal og andre CMS systemer er installationsproceduren. Med Drupal bliver du allerede spurgt om at konfigurere din side i løbet af installationen ved at følge step-by-step instruktionerne.

Drupal tilbyder en mere minimalistisk interface, på trods af dens mere avanceret CMS system.

Det er nemt at få adgang til de basale funktioner som at tilføje content og installere temaer. Disse funktioner er alle tilgængelige fra Drupals hovedmenu, som du kan finde i toppen på standard siden.

Men Drupal tilbyder en mere teknisk tilgang i forhold til at opbygge hjemmesidens layout og struktur. Fx er hjemmesidens sektioner som menuerne, headers og indholdet efterfulgt af ”blok-systemet”. Hver blok er lavet og kører igennem en ren HTML kode. Der er lavet bloks for almene elementer som genveje, footers og beskeder, men du vil højst sandsynlig bruge en masse tid på at kode dine egne bloks i fremtiden.

Heldigvis findes der en masse gratis guides, som kan hjælpe dig med at forstå og lære hvordan du bruger Drupal. De tilbyder også omfattende dokumentationer og gode supporter igennem deres hjemmeside. Du kan også – afhængig af hvilke distributioner, der kan give prækonfigurerede strukturer og komponenter. Det tillader dig til at opbygge en mere specifik type hjemmeside uden omfattende kodning.

2. Sikkerheden er i top

Drupal CMS system

For et CMS system der styrer statslige hjemmesider, er der ingen tvivl om at Drupals sikkerhedsforanstaltninger er i top. Så snart Drupal detekter en sårbarhed i deres sikkerhed, offentliggør de det straks på deres hjemmeside, for at gøre deres brugere opmærksom.

Det du nok ikke kan lide ved Drupals CMS system:

  1. Drupal har en stejl læringskurve. For at opbygge en komplet hjemmeside med succes, skal du smøre ærmerne op og lære de basale kodninger. Det at komme omkring CMS systemet er også meget udfordrende for begyndere.
  2. Kæmpe opdateringer kræver intensivt arbejde. Fx Drupals opdatering fra Drupal 7 til Drupal 8 er et komplet re-design. Selvom indholdet nemt kan overføres til det nyere CMS system, skal du måske ændre nogle af dine kodninger.

Konklusion

Alt afhængig af hvad du vil bruge din hjemmeside til. Så kan vi konkludere at WordPress er det mest populære CMS system, som tilbyder et nemt CMS system med tilhørende templates, som findes i utallige varianter. Derudover kan du som begynder også bruge Joomla!, som kræver en lidt længere tilvænningsfase end WordPress. Joomla! er vurderet til at være bedre efter tilvænningsfasen, fordi det er bedre organiseret og brugervenligt.

Vi kan konkludere at Drupal ikke er for begyndere, fordi de udbyder en service for mere erfarende kodere og hjemmesideudviklere. Drupal er med sine høje sikkerhedsforanstaltninger velegnet til større dataømme virksomheder og statslige organisationer.

 

C.lions om CMS system

 

About The Author

Related Posts