Netbutik køb: Sådan sikrer du at du ikke bliver snydt

Flere og flere er begyndt at handle på internettet gennem de seneste år. Det er nemlig nemt og hurtigt, og man kan gøre det fra sit hjem. Man skal dog stadig være opmærksom når man handler på nettet. Man kan nemlig risikere at blive snydt af netbutikken.

 

Hvad er e-mærket?

Som tommelfingerregel kan du med sikkerhed handle ved netbutikker der er e-mærket. En e-mærkning betyder nemlig at webshoppen er under dansk mærkningsordning for sikker internethandel.

En netbutik der har e-mærket, vil komme i løbende kontrol, som betyder at netbutikken overholder den danske lovgivning. Samtidig sikres en række brugerbeskyttende krav. En netbutik med e-mærket har adgang til juridisk rådgivning. Denne rådgivning sikrer at netbutikken handler efter danske standarder.

Ved Netbutikker med e-mærket vil man både være sikret overfor varens ægthed, men også i forhold til returret og ombytning.

På denne hjemmeside kan du se om en netbutik er E-mærket

 

Hvad er SSL-Certifikat?

En anden ting der er vigtig at holde øje med er om siden har et SSL-certifikat. Dette certifikat forestiller en grøn hængelås på google crome, men kan se anderledes ud ved andre internetbrowsere. Nedenfor kan du se hvordan det ser ud på safari:xsmoke SSL-certifikat

Certifikatet betyder at der er en krypteringsprotokol på siden. Krypteringsprotokollen sørger for at det kun er afsender og modtager der kan læse den information der sendes imellem. Fx kortoplysninger og andre fortrolige oplysninger.

 

Hvad skal man ellers være opmærksom på når man handler ved netbutikker?

Man skal selvfølgelig altid bruge sin sunde fornuft, og for at gøre det, er der selvfølge altid nogle ting man skal undersøge.

En god ide er altid at starte med at undersøge netbutikken.

Er der kontaktoplysninger til virksomheden?

Hvis der ikke er mulighed for at kontakte virksomheden er man fx meget dårligt stillet hvis noget skulle gå galt.

Er der mange stavefejl på siden?

Hvis der er mange stavefejl, eller mærkelige vendinger, kan det godt tyde på at den ikke er sikker.

Det samme gælder hvis priserne er alt for lave til at det kan være sandt. Så vil der nemlig stor risiko for at de produkter man får enten er kopivarer eller slet ikke dukker op. Når man tjekker priserne, er det også vigtigt at lægge mærke til om priserne ligner noget der kan være omregnet. Hvis en vare fx koster 267,37kr. kan det nemt tyde på at prisen blot er blevet omregnet fra en anden valuta.

Vær også opmærksom på, at hvis internetadressen ender .dk i URL er det ikke nødvendigvis en dansk side. Det kan nemlig også være en fup-butik. Måden man kan finde ud af om den er dansk er ved at slå den op på hostmaster.dk. Hvis den ikke ligger der, er det ikke en dansk side.

Hvad er andres anmeldelser af netbutikken?

Tjek andre folks anmeldelser. De fleste virksomheder har en profil på trustpilot. Der kan man se andres erfaringer ved virksomheden. Man skal selvfølgelig have i baghovedet at folk er mest villige til at give anmeldelser, hvis de er utilfredse. Det kan dog give et fint fingerpej om hvordan virksomheden er.

Man kan også tjekke facebook. De fleste netbutikker har nemlig en facebookprofil. På en facebookprofil hurtigt spotte om der er negativ omtale. Man skal dog være opmærksom på at opslag kan slettes, og hvis der fx kun er få opslag, og virksomheden har eksisteret i lang tid, kan det være at der er noget galt.

Hvad er købsbetingelserne?

Når man bestiller, er det også vigtigt at tjekke købsbetingelserne. Især hvis siden ikke er e-mærket. Handler du ved en netbutik indenfor EU har du altid 14 dages fortrydelsesret.

Hvis noget tilbud virker for godt til at være sandt, så husk altid at tjekke betingelserne for købet. Det kan fx være at du får en ekstraregning senere.

Hvordan skal der betales?

Når der skal betales, er der mange forskellige måde at betale på. Den mest sikre måde vil altid være at betale med enten betalingskort eller mobile Pay. Dette skyldes at banken altid vil kunne føre dine penge tilbage, hvis nu fx at du aldrig fik pengene, eller at der er blevet trukket højere beløb end aftalt.

Hvis der fx betales ved kontooverførsel vil banken ikke kunne hjælpe dig.

Mange er desuden utrygge ved at betale med amerikanske betalingstjenester som PayPal. Dette kan især ses på trustpilot. Dette skyldes især at folk ikke er vandt til at betale med det, men det er dog begyndt at blive brugt oftere.

Husk desuden at tjekke at forbindelsen er sikker. Dette kan tjekkes, ved at se om siden har SSL certifikatet.

Aldrig oplys dit kontonummer til nogen. Kun når du er ved kassen, og skal til at betale skal du bruge det.

About The Author

Related Posts